Działanie, właściwości aloesu

Działanie, właściwości aloesu

Działanie i zastsowowanie aloesu w medycynie i kosmetologii

Działanie i zastsowowanie aloesu w medycynie i kosmetologii

Stosowany do ustnie wykazuje aktywność przeciwzapalną i powoduje wzrost liczebności bakterii symbiotycznych w obrębie przewodu pokarmowego, a także obniża poziom cukru we krwi, działa antyoksydacyjnie, usprawnia system immunologiczny, hamuje replikację adeno- i rhinowirusów, wirusa grypy, ospy wietrznej, wirusów HIV i CMV.

Żel aloesowy stosowany jest również jako składnik preparatów dermatologicz- nych i służących do pielęgnacji skóry.
Obecne w nim polisacharydy wyzwalają reakcje immunologiczne w obrębie skóry inicjujące procesy obronne i regene- rujące. Glikoproteiny pełnią rolę czynnika wspomagającego działanie osłaniające i przeciwzapalne polisacharydów. Żel aloesowy okazał się skuteczny w leczeniu odmrożeń, oparzeń, łuszczycy skóry, a także zmian skórnych u pacjentów podda- nych radioterapii.

W kosmetyce żel aloesowy wykorzystywany jest ze względu na właściwości na- wilżające, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe
(zarówno przeciwbakteryjne wobec szczepów np. S. aureus, E.coli, jak i przeciwgrzybicze wobec Candida albi- cans). Stanowi on składnik preparatów kosmetycznych przeznaczonych do wrażliwej skóry, zalecanych w różnych postaciach trądziku, a także w celu poprawienia mikrokrążenia w obrębie skóry i chroniących skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, ponadto do pielęgnacji wszystkich typów włosów, zapobiegających łupieżowi i wypadaniu włosów.

Aloe gel jest też składnikiem past do zębów zalecanych w paradontozie.

Mechanizm działania aloesu jest naturalny i niezwykle przyjazny organizmowi człowieka. Przede wszystkim chodzi tu o oczyszczające działanie aloesu - w łagodny i bezpieczny sposób aloes wyprowadza z każdej komórki organizmu gromadzone w niej substancje obce i wyprodukowane przez sam organizm, które są zbędne i bardzo często toksyczne. To właśnie one mają najczęściej właściwości alergogennne.

Drugi front działania aloesu to przywracanie naturalnej równowagi i harmonii metabolicznej w całym organizmie człowieka.
Polega to głównie na doskonaleniu trawienia, wchłaniania i wykorzystania dostarczonego człowiekowi pokarmu. Jest to najprostszy i najbezpieczniejszy sposób na wywołanie naturalnego wzrostu ogólnego poziomu odporności. Suplementy proponowane przez FLP są naturalnym uzupełnieniem naszej diety o te elementy, których w niej brakuje (między innymi na skutek skażenia środowiska, zubożenia gleby oraz nieprawidłowych czy wręcz szkodliwych dla zdrowia nawyków żywieniowych). Nie jest to zatem chemioterapia, a świadome, poparte głęboką wiedzą podnoszenie jakości spożywanej żywności. Przyjrzyjmy się zatem naszym suplementom, zwracając uwagę na istotę ich działania i wpływ na układ odpornościowy.
 

Badania wykazały,  że w liściu aloesu znajduje się 75 składników. Mają one różne właściwości zdrowotne. Wyróżniamy wśród nich:
- Lignina – ta celulozowa substancja, którą można znaleźć w miąższu nie ma znanychwłaściwości medycznych, ma natomiast właściwość penetrowania w głąb ludzkiej skóry.
- Saponiny – ich cechą charakterystyczną jest pienienie się po zmieszaniu z wodą.Wykorzystywane są w detergentach, substancjach pieniących; mają właściwości antyseptyczne.
- Antrachinony – w soku Aloes Vera jest ich 12: aloina, izobarbaloina, antracen, emodyna, ester kwasu cynamonowego, kwas chryzofanowy, barbaloina, antranol, kwas aloesowy, aloesowa emodyna, olejki eteryczne oraz rezistannol. Są to naturalne substancje o działaniu przeczyszczającym i przeciwbólowym. Mają imponujące właściwości antybakteryjne, grzybobójcze i wirusobójcze.
- Substancje mineralneAloes Vera zawiera następujące substancje mineralne:
- wapń (konieczny dla właściwej gęstości kości i zębów)
- mangan (składnik enzymów koniecznych dla uczynniania innych enzymów)
- sód  (dba, by płyny w ludzkim organizmie nie były ani zbyt kwaśnie, ani zbyt
zasadowe)
- miedź (potrzebna, by żelazo mogło transportować tlen w czerwonych krwinkach)
- magnez (wykorzystywany przez nerwy i błony mięśniowe do pomocy przy
przewodzeniu impulsów elektrycznych)
- potas (reguluje poziom kwasowości/zasadowości płynów ludzkiego organizmu)
- cynk (bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy)
- chrom (konieczny dla prawidłowego działania insuliny, kontrolującej poziom cukru we krwi)
- żelazo (kontroluje organizmie transport tlenu w przez czerwone krwinki)
- Witaminy Aloes Vera zawiera wiele witamin:
 -  witaminy A, C i E  (ważne antyutleniacze, które walczą w organizmie z
niebezpiecznymi wolnymi rodnikami)
  - witamina B i cholina  (zaangażowane w produkcję energii, metabolizm
aminokwasów i rozwój masy mięśniowej)
  - witamina B12 (odpowiedzialna za wytwarzanie czerwonych krwinek)
  - kwas foliowy (pomaga w rozwoju nowych czerwonych krwinek)
- Aminokwasy –  aminokwasy  to bloki budulcowe białek, które wytwarzają i naprawiają tkankę mięśniową. Są 22  aminokwasy  niezbędne dla ludzkiego organizmu a kolejne 8 podstawowych jest mu potrzebne. Aloes Vera dostarcza 20 z 22 niezbędnych aminokwasów i 7 z 8 podstawowych.
- Enzymy  – niektóre z najważniejszych enzymów w Aloes Vera to:  peroksydaza, aliiaza, katalaza, lipaza, celulaza, karboksypeptydaza, amylaza i zasadowa fosfataza.  Enzymy pomagają rozkładać jedzenie i biorą udział w procesie trawiennym. Niektóre enzymy pomagają rozkładać tłuszcze, inne skrobie i cukry.
- Cukry  Aloes Vera zawiera zarówno monosacharydy, takie jak glukoza i fruktoza, oraz polisacharydy.  Polisacharydy to najważniejsze z cukrów. Wspomagają prawidłowe trawienie, utrzymują właściwy poziom cholesterolu, poprawiają działanie wątroby i wpływają na wzmocnienie kości.
- Sterole - sterole są substancjami o działaniu przeciwzapalnym. Te z nich, które zawarte są w Aloes Vera to:  cholesterol, fitosterol, kampesterol i lupeol. Sterole te mają właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe. Wykazują również działanie przeciwbólowe podobne do aspiryny.
 
Ponieważ Aloes Vera składa się w około 99% z wody, wszystkie te substancje zawarte są w pozostałym 1%. Chociaż, zważywszy na znaczną ilość składników, może to się wydawać niezbyt wysokim odsetkiem, dowiedziono, że korzystne działanie substancji jest znaczące.
 

Aloes ma zdolność dostarczania podstawowych substancji odżywczych, zabijania bakterii, wirusów, grzybów, drożdży oraz zmniejszania stanu zapalnego. Dr Atherton utrzymuje: „Tkanki, które szybko obumierają i są zastępowane, takie jak wyściółka jelit, która odnawia się mniej więcej co cztery dni, oraz skóra (co 21-28 dni), potrzebują obfitych i gotowych dostaw materiałów budulcowych, aby wytworzyć i utrzymywać zdrowe, produktywne komórki.” Właściwa dieta, wspierana Aloe Vera to skuteczny sposób na dostarczanie organizmowi podstawowych substancji odżywczych. Aloe Vera może również zmniejszać stan zapalny w uszkodzonych tkankach. Stan zapalny występuje wtedy, gdy zdrowa tkanka jest uszkodzona i krew zaczyna krzepnąć wokół tkanki, aby naprawić uszkodzenie. Aloes Vera jest naturalną substancją przeciwzapalną, która ma o wiele bardziej delikatne działanie na ludzki organizm.
 
Korzystne działanie Aloes sprawdzono w ciągu minionych stuleci. Natomiast dopiero niedawno badania naukowe potwierdziły wiele z medycznych właściwości Aloes Vera. Być może, im dłużej naukowcy i botanicy badają korzyści Aloes Vera, tym więcej dobrodziejstw będzie ta roślina przynosić ludzkiemu zdrowiu i samopoczuciu.

aloes1.jpg
aloes1.jpg
aloes1.jpg
aloes1.jpg
aloes1.jpg
aloes1.jpg
aloes1.jpg